Pyszna herbata zdrowie na lata

Wiele osób uwielbia pić ciepłe napoje. Wyróżnić można między innymi czarną kawę lub aromatyczną herbatę. Produkty te zalecane są osobom, które mają niskie ciśnienie, ponieważ pobudzają oraz dodają energii.

Ciepły napój

Herbata zawiera niewielkie ilości teobrominy i teofiliny, które są stymulantami i ksantynami podobnymi do kofeiny. Herbata jest zasadniczo podzielona na kategorie na podstawie sposobu jej przetwarzania. Produkuje się między innymi sześć rodzajów herbaty. Wyróżnić trzeba takie herbaty, jak na przykład: czarna, zielona, biała, owocowa lub ziołowa. Proces enzymatycznego utleniania wywołany przez wewnątrzkomórkowe enzymy rośliny powoduje, że liście stają się stopniowo ciemniejsze w miarę rozpadu chlorofilu i uwalniane są garbniki. To zaciemnienie jest zatrzymywane na określonym etapie przez ogrzewanie, co dezaktywuje odpowiedzialne enzymy.

Pyszne herbaty dla każdego

W produkcji czarnych herbat zatrzymanie przez ogrzewanie odbywa się równocześnie z suszeniem. Bez starannej kontroli wilgotności i temperatury podczas produkcji i pakowania, wzrost niepożądanych pleśni i bakterii może sprawić, że herbata nie będzie nadawać się do spożycia. Po podstawowej obróbce herbaty mogą być zmieniane przez dodatkowe etapy przetwarzania przed ich sprzedażą. Przykładami dodatkowych etapów przetwarzania, które występują przed sprzedażą herbaty, są mieszanie, aromatyzowanie. Herbatę często spożywa się z mlekiem.

Więcej informacji o herbacie znajdziesz na: https://www.krainaherbaty.pl/