Rooibos – herbata z czarnego lądu

Mądra i zbilansowana dieta często czerpie z tradycyjnych, ludowych rozwiązań. Tak właśnie jest z herbatą Rooibos, która jeszcze sto lat temu znana była głownie na Czarnym Lądzie, jako napój ziołowy dobry niemal na wszystko. Kiedy dotarła do Europy, zachwyciła swoim zbawiennym działaniem całe rzesze ludzi pragnących żywić się zdrowo i naturalnie. Bo też prawdą jest, że niewiele napojów wykazuje tak wiele leczniczych właściwości, jak właśnie Rooibos.

Herbata Rooibos – właściwości

Ważny jest fakt, że napar nie posiada kofeiny ani teiny, przez co może być podawany zarówno kobietom w ciąży, jak i dzieciom. Zresztą, w Afryce podawany jest on najmłodszym jako niezawodne lekarstwo na kolki i ból brzucha. Herbata polecana jest także dla chorych na cukrzycę – posiada bowiem składniki regulujące poziom cukru we krwi i pozytywnie wpływa na pracę trzustki. Ponadto jest bogata w antyoksydanty – co wzmacnia odporność organizmu na wirusy i choroby nowotworowe.

Jak pić Rooibos?

Sposób parzenia drobno posiekanych liści jest taki sam, jak w przypadku tradycyjnej herbaty. Zalewa się je gorącą wodą i przez pięć minut pozostawia pod przykryciem. Napar ma lekko słodkawy smak i delikatny aromat, przez co jest ceniony także przez herbacianych smakoszy.