Na polskim rynku dostępne są setki przypraw. Wiele z nich jest egzotycznych. Wiele nawiązuje też do staropolskich tradycji. Jedną z nich jest czosnek granulowany. Do jakich potraw można go używać?
Do mięs i ryb
Używanie czosnku granulowanego do doprawiania mięs stało się już tradycją. Czosnek jest obowiązkowy przy baraninie, jagnięcinie i dziczyźnie. Wydobędzie też smak z delikatnego drobiu i królika. Tak samo jak podbije doznania płynące z jedzenia tłustej wieprzowiny. Czosnek powinien być używany przy przygotowywaniu każdego rodzaju mięsa również ze względu na swoje bakteriobójcze właściwości. Co ciekawe, czosnek pasuje też do ryb i owoców morza. Przydaje się też do przygotowywania przetworów z nich. Rolmopsy, ryba po grecku, dorsz w occie – wszystkie te potrawy smakują lepiej z czosnkiem, który wydobywa ich prawdziwy, głęboki smak.
Do sosów
Tutaj sytuacja jest podobna jak w przypadku mięsa. Czosnek pasuje do wszystkich mięsnych sosów. Doskonale podbija też smak pomidorów, więc sprawdza się we włoskiej kuchni. Trudno wyobrazić sobie spaghetti po bolońsku bez sporej porcji czosnku i świeżej bazylii.
Do zup
Czosnku nie dodaje się do rosołu. Sprawdzi się za to w żurku, barszczu i zupach-kremach. Z założenia ich smak jest bardzo delikatny i wymaga dodatkowej zdecydowanej nuty. Smak czosnku podczas długiego gotowania robi się łagodniejszy. W związku z tym, do zupy można go dodać całkiem sporo bez obaw o jej smak. Czosnek w proszku nie wpłynie też na zmianę koloru zupy, co jest ważne ze względu na jej wygląd.