Pospolita przyprawa w naszej kuchni

W każdej kuchni znajduje się mnóstwo przypraw. Większość z nich, choć wydaje się nam bardzo pospolita, pochodzi z odległych krajów. Jednym z bardziej pospolitych polepszaczy smaku w naszej kuchni jest ziele angielskie.

Skąd pochodzi oraz czym jest ziele angielskie?

Ziele angielskie wbrew swojej nazwie wcale nie pochodzi z Anglii. Oryginalnie roślina ta występowała tylko i wyłącznie w Ameryce Środkowej, w większości w Meksyku. Była to jedna z najbardziej uznanych przez Azteków przypraw. Ziele angielskie jest to owoc (jagoda) drzewa znanego jako korzennik lekarski. Do Polski przyprawa ta trafiła za pośrednictwem kupców angielskich, stąd przyjęła się nazwa ziela angielskiego.

Zastosowanie w kuchni

Ziele angielskie jest bardzo popularną przyprawą. W szczególności nadaje się dobrze do przyprawiania dań wytrawnych takich jak zupy, sosy oraz różnego rodzaju mięsa. Nadaje ona jedzeniu lekko ostrego i korzennego smaku oraz aromatu. W Polsce nie jest to popularne, ale w wielu krajach, za pomocą ziela angielskiego można również doprawiać różnego rodzaju desery, między innymi budynie.

Lecznicze właściwości ziela angielskiego

Jagody korzennika lekarskiego mają również właściwości lecznicze. Stosowane w niewielkiej ilości mają dobry wpływ na układ trawienny, który regulują. Z tego również powodu dobrze jest dodawać ziele do potraw ciężkostrawnych. Okłady oraz ciepłe kąpiele z wykorzystaniem ziela angielskiego, działają łagodząco na bóle mięśniowe oraz związane ze stanem zapalnym stawów lub ścięgien.